Digitaaliset ratkaisu
Tavoite (2022–2025): Uusien liiketoimintamahdollisuuksien lisääminen alueella ja yritysten älykkäiden prosessien kehittämisen vahvistaminen lisäämällä esineiden internetin, massadatan, kehittyneen analyysin ja tekoälyn osaamista.
Digitaalisten ratkaisujen osaaminen on keskeinen avain innovaatioihin ja kasvuun kaikilla priorisointialueilla. Digitaalisten ratkaisujen osaaminen tekee mahdolliseksi uusien toimintamallien kehittämisen ja uuden liiketoiminnan synnyn alueelle sekä uusia osaamisalueita, joiden varaan rakentaa. Esimerkiksi alueella tehdyn 66 yritysedustajan keskuudessa tehdyn tutkimuksen mukaan digitaalisten ratkaisujen ja teollisuus 4.0:n sekä tuotteiden ja palvelujen muotoilun osaamista pidettiin kaikkein tärkeimpänä yritysten vihreiden innovaatioiden kehittämistä ajatellen (Greenovet, 2021).
Priorisointialue ”digitaaliset ratkaisut” keskittyy datapohjaisen kehityksen ja innovaation osaamiseen ja soveltamiseen.
Esimerkkejä avainteknologioista ja kehittämiskohteista:
- Massadatan jalostus, visualisointi ja analysointi/prosessointi: lisätä käyttökelpoisen datan saatavuutta
- Datapohjainen päätöksenteko: datan käyttäminen liiketoiminnan optimoimiseksi ja parantamiseksi, esimerkiksi logistiikan ohjaus ja resurssien hallinta, ennakointi.
- Uusien palvelujen kehittäminen: älykkäiden dataa keräävien prosessien/tuotteiden kehittäminen, ansaintalogiikka, palvelumuotoilu, käyttäjäystävällisyys ja tarkoituksenmukaiset käyttöliittymät
- Kyberturvallisuus: koulutuksen tarve ja osaamisen vahvistaminen yritysten eri tasoilla. Datan kerääminen ja suojaaminen
- Kokoontumispaikat B2B-osaamisen kehittämiselle, -tiedonsiirrolle ja -yhteistyölle
- Avoimet laboratorioympäristöt, jotka matalalla kynnyksellä houkuttelevat laajempaa yritysten kohderyhmää ja joka tukee uuden yritystoiminnan kehittämistä
- Demonstraatioita ja pilotointeja, jotka mahdollistavat testauksia ja simulointeja, miten esineiden internetiä, massadataa, kehittynyttä analyysia ja tekoälyä voidaan soveltaa eri aloilla.
- Lyhyempiä koulutuksia yrityksille aiheista: massadata, koneoppiminen, tekoäly, datan analyysimenetelmät, datapohjainen päätöksenteko, ohjelmointi, palvelumuotoilu.