Energiateknologia ja uusiutuvan energian järjestelmäratkaisut

Tavoite (2022–2025): Vahvistaa yritysten uusiutuvan energiatuotannon järjestelmäratkaisujen kehittämistä lisäämällä energiavarastointia, älykkäitä sähköverkkoja ja joustavuutta koskevaa osaamista sekä ylläpitämällä korkeaa valmiutta uuden energiateknologian testaamiseen ja soveltamiseen Pohjanmaalla.

Pohjanmaalla on vahvasti yritysvetoinen energiaklusteri, joka kehittää älykkäiden sähköverkkojen, merenkultuteollisuuden, uusiutuvan energiatuotannon ja energiatehokkuuden teknologisia ratkaisuja. Uusien ratkaisujen kehittäminen on erittäin tärkeää kaikilla näillä aloilla. Yli 90 % suomalaisista tutkimus- ja kehityspanostuksista sähköön ja automaatioon tehdään Pohjanmaalla.

Ilmastonmuutos, uusiutuva energia ja energiatuotannon muutokset ovat trendejä, jotka tarjoavat alueelle kasvumahdollisuuksia, koska monilla yrityksillä on tulevaisuuden tarpeisiin vastaavia tuotteita, ratkaisuja ja osaamista. Koska yritysten ratkaisut pienentävät asiakkaiden hiilijalanjälkeä, alueen kasvulla on maailmanlaajuisesti katsottuna myönteiset ilmastovaikutukset. Alueella tehtävät suuret energiainvestoinnit (ks. esimerkiksi IEA https://www.iea.org/reports/net-zero-by-2050, s. 81) tulevat merkitsemään esimerkiksi Pohjanmaalla tuotetun ympäristöteknologian kysynnän lisääntymiseen. Samalla kysynnän lisääntyminen johtaa yhä kovempaan globaaliin kilpailuun ja siihen tosiasiaan, että innovaatiojärjestelmän toimijoiden pitää vielä paremmin pystyä kehittämään uusia ratkaisuja, jotka räätälöidään kohdealueen mukaisiksi.

Energiateknologian priorisointialue keskittyy uuden osaamisen kehittämiseen ja uuden teknologian käyttöön seuraavilla aloilla: järjestelmäratkaisut, sektori-integraatio ja energian varastointi, älykkäät sähköverkot ja energiatuotannon joustavuus. 

Esimerkkejä tärkeistä teknologioista ja kehittämiskohteista:

  • Digitaaliset ratkaisut, uusiutuva energia ja älykkäät sähköverkot: t iedon soveltaminen, kehittynyt analyysi, tekoäly.
  • Älykkäiden sähköverkkojen kyberturvallisuus, suojareleet, älykkäät verkostot.
  • Energiatuotannon eri menetelmien integrointi.
  • Energiavarastointi, akkutekniikka, lyhytaikainen varastointi, powerto-x ja x-to-power, päästötön vety, sektori-integraatio. 
  • Energiatuotannon joustavuus (mikroverkkojen luominen, sähkönkäyttäjien aktivointi energian tuottajina, kysyntäjousto).
  • Asiakaskeskeiset energiaratkaisut ja kiinteistöjen energiaratkaisut.
  • Kansallisen ja kansainvälisen yhteistyön vakiinnuttaminen uuden osaamisen saamiseksi alueelle ja suurempien pilotointi- ja demonstraatiopanostusten mahdollistamiseksi.
  • Energiajätettä (waste-to-energy) koskevat järjestelmäratkaisut.