Kehittyneet tuotantomenetelmät

Tavoite (2022–2025): Yritysten tuottavuuden ja uudistumiskyvyn lisääminen vahvistamalla osaamista robotiikan, 3D-tulostuksen, lisätyn todellisuuden ja tekoälyn soveltamisesta.

Digitalisaatio ja uudet teknologiat tulevat vauhdittamaan suurinta osaa tulevasta kehityksestä ja kasvusta, jossa ihmiset, koneet ja prosessit yhdistetään. Kehittyneet tuotantomenetelmät ja digitaaliset ratkaisut mahdollistavat tuottavuuden kasvun, siirtymisen tavaroista palveluihin, kiertotalousmyönteisemmän suhtautumistavan ja valmistuksen palauttamisen paikalliseksi (Euroopan uusi teollisuusstrategia, 2020). Muutoksessa on kysymys enemmästä kuin uuden teknologian soveltamisesta, se vaatii täysin uutta ajattelutapaa valmistuksesta ja arvon luomisesta.

Automaatioasteen nostaminen ja robotiikan entistä laajempi soveltaminen tuotannossa on välttämätön edellytys tuotannon sekä tuotanto-, tuotekehitys- ja lopputuoteosaamisen pitämiseksi alueella. Lisäksi sama automaatioasteen nostamista koskeva vaatimus tulee koskettamaan yhä enemmän sekä alueen suuryrityksiä että pk-yrityksiä.

Esimerkkejä avainteknologioista ja kehittämiskohteista:

  • Joustavien ja siirrettävien robottisolujen ja kollaboratiivisten robottien soveltaminen: konenäkö, tekoälyn ja robotiikan integrointi, robotiikka ja kyberturvallisuus. Koulutuspanostuksia käyttöön, ohjelmointiin, optimointiin ja kyberturvallisuuteen.
  • 3D-tulostuksen soveltaminen: 3D-tuotesuunnittelu, -muotoilu ja skannaus, robotiikan ja 3D-tulostuksen integrointi, uudet materiaalit. Koulutuspanostuksia uusiin työmenetelmiin, muotoiluun ja tuotesuunnitteluun, prototyypityksen käyttöönotto.
  • Lisätty todellisuus: VR-/AR-/Digital twins -ratkaisujen soveltaminen ja lisäarvo sekä käyttöalueiden valaiseminen esimerkein.
  • Esineiden internet ja tuotantoautomaatio: Esineiden internetin ja datan käyttö yrityksen tuotantoprosessissa. Koneiden, järjestelmien ja tiedon liittäminen yhteen arvoketjun eri toimijoiden välillä.
  • Tekoälyyn perustuva automaatio.
  • Järjestelmä- ja kokonaisratkaisujen kehittämien, jossa eri teknologioita ja järjestelmiä kytketään yhteen uusilla ja älykkäämmillä tavoilla.
  • Uuden teknologian sovittaminen Pohjanmaan avaintoimialoille: toimialakohtaisten ratkaisujen kehittäminen ja testaaminen.
  • Demonstraatioita ja pilotointeja, jotka mahdollistavat testauksia ja simulointia uuden teknologian soveltamisesta eri aloilla.
  • Lyhyitä koulutuksia, jotka tukevat yrityksissä uuden teknologian käyttöä ja käyttöönottoa. Koulutuksia, jotka tekevät mahdolliseksi uuden teknologian testaamisen ja tutkimisen sekä osaamisen vaihdon yritysten välillä.