Cirkulär och koldioxidneutral ekonomi

Mål 2022–2025: Accelerera företagens omställning till minskade koldioxidavtryck och stärka regionens roll som föregångare inom cirkulär ekonomi genom ökat kunnande om cirkulära lösningar, förnybara bränslen och nya transportlösningar.

Vi ser att storföretag i regionen ställer om sin verksamhet från produkttillverkare till utvecklare av lösningar som även riktar sig mot att lösa klimatproblem. Men en studie gjord bland 66 företagsrepresentanter i regionen visar att en betydande del av såväl stora som små företag, i en rad olika branscher, ser nya affärsmöjligheter kopplat t ill hållbarhet (Greenovet, 2021). Resultaten visar tydligt att den gröna omställningen inte handlar om att anpassa företagets verksamhet utan företagen ser potential att utveckla nya innovationer och skapa förnyelse.

Prioriteringsområdet för cirkulär och koldioxidneutral ekonomi syftar till att öka kunnande och främja utvecklingen av nya lösningar och arbetssätt genom att satsa på åtgärder som stödjer:

  • Utformning av cirkulära produkter, tjänster och processer, tillämpning av digitala lösningar, och utveckling av cirkulära systemlösningar och samarbete mellan företag.
  • Utveckling av framtidens förnybara bränslen och hållbara transportlösningar.

Exempel på viktiga teknologier och utvecklingsområden:

  • Planering och utformning av hållbara produkter genom t.ex. t illämpning av nya och förnybara material eller tillämpning av nya teknologier så som 3D-printining.
  • Tillämpning av data och digitala lösningar för att skapa cirkulära produkter/tjänster/processer eller en ökad energi- och resurseffektivitet.
  • Ökat kunnande och fokus på industriella symbioser och materialströmmar mellan företag för att utveckla systemlösningar inom cirkulär ekonom.
  • Ökat samarbete inom utveckling och pilotering av cirkulära lösningar mellan regionens företag, kommuner och forsknings- och utbildningssektor.
  • Vidareutveckling av befintliga demonstrations- och piloteringsmiljöer med fokus på cirkulär ekonomi och hållbarhet.
  • Flexibla och nya former för kunskapsutbyte och samarbete mellan företag och utbildningssektorn inom cirkulär ekonomi.
  • Nytt kunnande till regionen inom cirkulär ekonomi och hållbarhet genom nationellt och internationellt samarbete.