Avancerade produktionsmetoder

Mål 2022–2025: Höja företagens produktivitet och förnyelseförmåga genom ökat kunnande om tillämpning av robotik, 3D-printning, förstärkt verklighet och artificiell intelligens.

Digitalisering och nya teknologier kommer att driva merparten av utveckling och tillväxt i framtiden. Människor, maskiner och processer kopplas ihop. Avancerade produktionsmetoder och digitala lösningar möjliggör en ökad produktivitet, en övergång från varor till tjänster, en mer cirkulär hållning och en återlokalisering av tillverkningen (En ny industristrategi för EU, 2020). Omställningen handlar om mer än tillämpning av ny teknologi, den kräver helt nya tankesätt kring tillverkning och hur värde skapas. 

En höjning av automationsgraden och mer t illämpning av robotik i produktionen är en förutsättning för att hålla produktion men även kunnande och kompetens kring produktion, produktutveckling och slutprodukter kvar i regionen. Dessutom kommer samma krav på tillämpning av avancerad automation i allt högre grad att ställas på såväl stora företag som SME-företag i regionen.

Exempel på viktiga teknologier och utvecklingsområden:

  • Tillämpning av flexibla och flyttbara robotceller och kollaborativa robotar: maskinsyn, integrering av AI och robotik, robotik och cybersäkerhet. Utbildningssatsningar kring användning, programmering, optimering och cybersäkerhet.
  • Tillämpning av 3D-printning: 3D-produktplanering, - design och scanning, integrering av robotik och 3D-printning, nya material. Utbildningssatsningar inom nya arbetsmetoder, design och produktplanering, användning av prototyping.
  • Utvidgad verklighet: tillämpning och mervärde av VR/AR/Digital twins och exemplifiering av användningsområden.
  • IoT och produktionsautomation: användning av IoT och data i företagets produktionsprocess. Sammanlänkning av maskiner, system och information mellan olika aktörer i värdekedjan.
  • AI-baserad automation.
  • Utveckling av system- och helhetslösningar där olika teknologier och system sammankopplas på nya och mer intelligenta sätt.
  • Anpassning av ny teknologi i nyckelbranscher i Österbotten: utveckling och testning av branschspecifika lösningar.
  • Demonstrationer och piloteringar som möjliggör testning och simulering av hur ny teknologi kan tillämpas inom olika områden.
  • Kortare utbildningar som stödjer företagens användning och ibruktagande av ny teknologi. Utbildningar som ger möjligheter att testa och utforska ny teknologi och byta kunskap mellan företag.