Työvoiman saatavuus ja osaaminen

  • Pohjanmaalla on jo pitkään ollut yksi Suomen parhaimmista työllisyystilanteista.
  • Vuonna 2024 työttömien määrä on kuitenkin kasvanut ja avoimien työpaikkojen määrä vähentynyt selvästi.
  • Lähivuosina työvoiman kysynnän odotetaan kasvavan merkittävästi alueelle kohdistuvien suurinvestointien seurauksena.
  • Työvoiman saatavuuden varmistaminen:
    • Veto- ja pitovoima
    • Työ- ja koulutusperusteinen maahanmuutto
    • Alueella jo olevien ulkomaalaistaustaisten työikäisten sekä ulkomaalaisten opiskelijoiden työllistyminen
    • Nuorten ja ikääntyneiden työllisyysaste
    • Riittävästi ja monipuolisesti koulutuspaikkoja
    • Työvoiman liikkuvuus ja etätyön edellytykset

Visualisoinnit

Tilannekuva: Työvoiman saatavuus ja osaaminen

Tilanne tammikuussa 2025 (teksti päivitetään kerran vuodessa)

Pohjanmaan väestön koulutustaso on korkea ja korkeakoulutettujen osuus väestöstä on maakuntien välisessä vertailussa 4. korkein. Huolestuttavaa kuitenkin on, että nuorten 25–34-vuotiaiden aikuisten koulutustaso on 2010-luvulla laskenut. Korkeakoulutettujen nuorten aikuisten osuus on laskenut 39,6 prosentista 37,1 prosenttiin ja ilman peruskoulun jälkeistä tutkintoa olevien osuus noussut 12,9 prosentista 15,5 prosenttiin.

Pohjanmaalla on jo pitkään ollut yksi Suomen parhaimmista työllisyystilanteista. Vuonna 2023 Pohjanmaan työllisyysaste oli 79,6 %, kun työllisyysaste koko maassa oli 73,6. Monissa alueen kunnissa vallitsee käytännössä täystyöllisyys. Lokakuussa 2024 Pohjanmaan 14 kunnasta 6:ssa työttömyysaste oli edelleen alle 5 prosenttia. Koko maakunnan työttömyysaste oli 6,5 prosenttia. Avoimien työpaikkojen määrä on kuitenkin laskenut 56 prosenttia vuoden takaisesta, ja lomautukset ovat lisääntyneet 30 prosenttia. Eniten lomautettuja on rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmässä.

Lähivuosina työvoiman kysynnän odotetaan kasvavan merkittävästi alueelle kohdistuvien suurinvestointien seurauksena. Investointien kerrannaisvaikutusten seurauksena työvoimatarpeet kasvavat tulevaisuudessa teollisuuden lisäksi laajasti myös muilla aloilla, kuten palvelu- ja rakennusalalla. Työvoimatarpeisiin vastaaminen edellyttää uuden työvoiman houkuttelua kotimaasta, työperusteisen maahanmuuton selvää kasvua, työllistymisen edistämistä erityisesti nuorten, ikääntyneiden ja ulkomaalaistaustaisten ryhmissä sekä työvoiman liikkuvuuden ja etätyön edellytysten parantamista. Aikuiskoulutustukeen kohdistuvien leikkausten pelätään kuitenkin vaikeuttavan merkittävästi osaajien saatavuutta ja pahentavan kohtaanto-ongelmaa, kun uudelleenkouluttautumismahdollisuuksien rajaaminen estää osaamisen kehittämistä ja alanvaihtoa. Tämä on kriittistä etenkin vihreän siirtymän investointien näkökulmasta, sillä ala on uusi ja monet alalle suuntautuvat työntekijät tarvitsevat koulutusta. Alalla tullaan tarvitsemaan merkittäviä määriä ammatillisia osaajia korkeasti koulutettujen huippuosaajien lisäksi.

Pohjanmaan tulevia työvoimatarpeita ei pystytä täyttämään pelkästään kotimaisella työvoimalla, joten työ- ja koulutusperusteista maahanmuuttoa tulee kaikin keinoin edistää. Toisin kuin suurimmassa osassa maakuntia työllisten määrä ei ole Pohjanmaalla laskenut, sillä ulkomaalaistaustainen väestö on paikannut tilannetta. Jo nyt Pohjanmaan työmarkkinoilla työskentelee yli 7 000 ulkomaalaistaustaista henkilöä eli noin 9 prosenttia työllisistä. Ulkomaalaistaustaisten työllisten osuus on suurin alkutuotannossa, mutta myös palvelualalla ja teollisuudessa työskentelee tuhansia ulkomaalaistaustaisia henkilöitä. Ulkomaalaistaustaisten työllisyysaste on kuitenkin edelleen selvästi suomalaistaustaisia alhaisempi, joten toimia ulkomaalaistaustaisten henkilöiden työllistymisen edistämiseksi tarvitaan. Työnantajien valmiuksia ulkomaalaistaustaisten henkilöiden palkkaamiseen tulee edistää mm. hyviä esimerkkejä jakamalla ja kielitaitoa parantamalla. Kansainvälisen työvoiman asettautuminen alueelle edellyttää myös mm. kotoutumisen tukemista, monipuolisia asumisratkaisuja ja monikielisiä palveluja, kuten englanninkielisiä kouluja.

Väestön- ja työllisyyden kehitys Pohjanmaan maakunnassa, seuduilla ja kunnissa

Työvoima ja työllisyys

Koulutusrakenne

Työelämän tasa-arvo

Lisätietoa

Osaamistarvekompassi
Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (Jotpa) kehittämä verkkopalvelu, joka tarjoaa ajantasaista tietoa työelämässä tarvittavasta osaamisesta.

EVP-indeksi (MDI)
EVP-indeksin tavoitteena on tarkastella kokonaisvaltai­sesti ja samanaikaisesti sekä alueiden elinvoimaa että veto- ja pitovoimaa.

Pohjanmaan kauppakamarin osaajakysely

Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2023 (työ- ja elinkeinoministeriö)

Pohjanmaan ELY-keskuksen työllisyyskatsaus 

Vaasan seudun asuntoselvitys (MDI, FCG, Kaupunkitutkimus, 2023), Yhteenveto